Livet om bord – oppsummering

Livet ombord

Som en slags oppsummering av turen med Kairos er dette et forsøk på å fortelle om hverdagen om bord. Det er forresten ingen forskjell på helg og hverdag her, så ukedagene kan lett gå i surr.

Døgnrytmen er nokså forskjellig fra hverdagen hjemme. Blir gjerne trøtt tidlig og finner køya omkring halv ti, men så er det tidlig opp også. Av og til, på lengre strekk, drar vi avsted kl 07, ellers er det noen oppe rundt kl seks og det er nesten faste morgenmøter kl åtte. Det prøver jeg og rekke! Jeg er vel ikke kjent for å være morgenfugl, men her blir jeg omvendt fra B til A. Det blir gjerne litt lesing og skriving før øyet siger igjen om kvelden.

Jeg har blitt «utnevnt» til 1.styrmann av kaptein Kjell fordi jeg skal hjelpe til og fordi jeg skal være med lenge. Men fordi jeg noen ganger er sist oppe, mente medseilere at jeg måtte degraderees til fenderassistent! Vel, jeg føler ansvaret og har på vekking daglig nå. Når vi ligger bra til for bading, dvs ikke ikke inne i de travleste havnene, blir det alltid et morgenbad før noe annet.

Dobbeltseng

Dobbeltseng

Båten har mye plass, det er fire store lugarer med bad og en liten lugar helt i bauen. Den er ikke veldig atraktiv. Trangt uten bad og en luke som inn og utgang. Kaptenen har den hvis båten er full ellers. En stor salong og bysse inne, og en stor salong ute. I tillegg er det en lang benk med puter oppe ved roret.

Dinghyen og fiskestanga

Dinghyen og fiskestanga

Dinghyen (gummibåten) henger bak mellom to badetrapper. Der er det også ferskvanns dusj, men vi forsøker å spare på vannet fordi vi må betale dyrt for det og for ikke å gå tomme.

Badet

Badet

Andre ting vi betaler er diesel og avgiften for å registrere båten inn og ut av øystatene vi besøker. Vi har også en felles kasse for innkjøp av mat.

Byssa har to kjøleskap og gasskomfyr, oppvaskbenk og mye skap plass. Matlagingen går på en slags naturlig omgang. Noen liker å lage mat, andre tar heller oppvasken. Frokosten spiser vi når det passer den enkelte. Lunsj hvis vi seiler, blir på omgang, dvs vi spiser når vi kan. Eller vi tar den på land i fellesskap. Middagen er alltid felles, enten på båten eller i land. For vår del tror jeg den fordelingen har blitt jevnt fordelt. Alle medseilere fåre en kort innføring i bruk av toaletter, sikkerhet, litt om seil og knuter og blir oppfordret til å delta i gjøremål om bord. Den beste læringen er å gjøre tingene under veis. Alle tauene har engen fargekode og man skal helst ikke dra eller løsne feil tau! En liten delikat sak om toalettene er at det ikke skal kastes toalettpapir i de. Det kan tette avløpet. Regelen er at den som forårsaker forstoppelsen må selv ordne opp. Det er i dobbel betydning en drittjobb!

Etter hver tur er det nye gjester eller medseilere, ja bortsett fra kaptenen og meg. Da må alle vaske lugaren etter seg og ta av sengetøyet. Dette må kapteinen sørge for at kommer til et vaskeri, og det er sjeldent noe problem i havner av en viss størrelse. Privat klesvask tar vi gjerne på båten, det er veldig gode tørkemuligheter!

Klestørk

Klestørk

Jeg er med som en kombinasjon av gjest og hjelpemann. Den rollen fikk jeg etter «markedsføring» ovenfor turarrangør Morten Wichstrøm. Jeg la ut om min uke på Christian Radich, at jeg var bonde og vant til å løse problemer og at jeg var sjøsterk. Det gikk fint og i etterkant har noen kalt meg Mac Gyver når jeg kommer med Leathermann og skal fikse problemene!

Det er nesten alltid noe som skal gjøres. Sette og reve seil, sette og heve anker, lage mat, vaske opp, vaske dekket, foruten reparasjoner. Det siste tar skippern og jeg oss av, det har faktisk vært ganske mye. Fikse ting i masta, reparere lys og kabler, skifte dopumper, filter, sjekke olje, bolter og sjakler. Men det er også så klart tid til bading, soling, snorkling, lesing og avslapping.

Det er mange fine steder å sitte eller ligge under seilingen. Helt i bauen, det er to bauer på en katamaran, er det sitteplasser. Der er det fint å sitte å følge med bølgene. Bli i ett med havets bevegelser. Eller man kan ligge rett ut på de to nettene som er strukket mellom bauene, der er man nesten garantert å få en god sjøsprøyt over seg, men det er bare deilig i solsteiken. Oppe ved roret skuer man horisonten eller ser neste havn i det fjerne. Salongen bak kan gi skjerming for sola eller man kan sende ut fiskesnøret fra den kraftige havfiskestanga.

To bauer med nettingsenger mellom

To bauer med nettingsenger mellom

I det hele tatt, livet om bord er herlig. Det er ingenting som haster. Vinden bestemmer farten og det tar den tiden det tar. Det er aldri kjedelig, men for de som blir sjøsyke er det ikke moro når det står på. Det går nesten alltid over i løpet av et døgn. Heldigvis har jeg aldri, i hele min sjømannskariere, vært sjøsyk.

For den som kan like det som er beskrevet her, er dette virkelig noe som kan anbefales. Jeg har kommet på et nytt ord som for meg beskriver det hele: EVENTUR!

 

Erik Holt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s